Πόσα θα πρέπει να παίρνουν οι ένστολοι;;


Του Αρχ/κα ΤΣΑΦΟΥ Στέφανου*,
Με αφορμή, την επιτυχία του λιμενικού σώματος (δυο τόνοι ηρωίνη) ακούστηκαν, δημοσιογραφικές φωνές, να λένε...''ακόμα και με λιγότερα λεφτά αυτοί που πρέπει να δουλέψουν, θα δουλέψουν, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν το καθήκον τους, και...στο φινάλε πόσα θα πρέπει να παίρνουν οι ένστολοι;;''
Αλήθεια πόσα θα πρέπει να παίρνουν οι ένστολοι βάση της εργασίας που προσφέρουν;Καταρχήν, πρέπει, ως κοινωνικό σύνολο να αποφασίσουμε, με ποιες αστυνομίες θα συγκρίνουμε την ΕΛ.ΑΣ. Δηλαδή, θα συγκρίνουμε τα δικά μας σώματα ασφαλείας με τα σώματα ασφαλείας των Βαλκανίων και της ανατολής; Δηλαδή θα εντάξουμε τον Έλληνα αστυνομικό σε ένα σύστημα ένστολης αρπαχτής, (όπως συμβαίνει σε πολλές βαλκανικές χώρες που σε ακινητοποιεί ο αστυνομικός και αν δεν τον χαρτζιλικώσεις και δεν σε αφήνει),ή θα τον εντάξουμε στις σύγχρονες δυτικές αστυνομίες;
Αναμφισβήτητα η ΕΛ.ΑΣ, δεν συγκρίνεται με την αστυνομία της Βουλγαρίας η του Πακιστάν όσον αφορά το σύνολο του προσωπικού της. Σε πολλές περιπτώσεις, συναγωνίζεται επάξια τις ευρωπαϊκές αστυνομίες (γνώση ξένων γλωσσών και Η/Υ). Εδώ θέλω να τονίσω ότι αυτό οφείλεται στη προσωπική θέληση των μελών της και χωρίς καμία χρηματική αμοιβή από την υπηρεσία.


Ας μείνουμε όμως στο οικονομικό της υπόθεσής. Πόσα θα πρέπει να παίρνει ο αστυνομικός;

Ο αστυνομικός, σίγουρα θέλουμε να είναι αξιόμαχος και φυσικά να γνωρίζει τα όπλα που φέρει. Σίγουρα θα συμφωνεί η πλειοψηφία της κοινωνίας ότι η αστυνομία θα πρέπει να είναι η μονή ένοπλη δημοσιά δύναμη αποκλειστικά για την προστασία των πολιτών από το ένοπλο έγκλημα. Όμως το όπλο της εργασίας του θα πρέπει να το γνωρίζει και αν δεν μπορεί η ίδια η πολιτεία να τον εκπαιδεύσει επαρκώς, θα πρέπει να στραφεί αλλού για να αποκτήσει τις γνώσεις-δεξιότητες αυτές. Και δεν είναι μόνο η γνώση αλλά και η συντήρησή του στη χρήση του. Άρα λοιπόν το σκοπευτήριο είναι ένα απαραίτητο σεμινάριο για την εργασία του αστυνομικού. Αυτό όμως έχει κάποιο οικονομικό κόστος που βαραίνει της πλάτες του ίδιου του αστυνομικού.
Το ίδιο συμβαίνει και με τη φυσική κατάσταση και αυτοάμυνα του αστυνομικού που και αυτό έχει οικονομικό κόστος.
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε την νομική του ενημέρωση που και αυτή έχει το οικονομικό κόστος της.
Όλα τα παραπάνω, είναι προσωπικά έξοδα του αστυνομικού που αφορούν την ίδια την εργασία του. Θα μπορούσαν ίσως όλα τα παραπάνω να μηδενιστούν αν τα πρόσφερε η ίδια η υπηρεσία αλλά συνήθως ΔΕΝ τα προσφέρει.
Άλλα το ερώτημα παραμένει. Ποσά θα πρέπει να παίρνει ο αστυνομικός για να είναι ικανοποιημένος;
Το πρώτο πράγμα που μαθαίνει ο αστυνομικός στις σχόλες, είναι ο,τι από αυτή τη δουλειά δεν θα γίνει πλούσιος όμως κάνεις δεν του λέει ότι βγαίνοντας από τη σχολή θα λιμοκτονεί ...
Ο αστυνομικός λοιπόν θα πρέπει να παίρνει ένα μισθό τέτοιο ώστε να ζει την οικογένεια του αξιοπρεπώς, χωρίς να αναγκάζεται να κάνει δεύτερη εργασία, όχι μόνο επειδή πειθαρχικά θα είναι εκτεθειμένος αλλά επειδή η εργασία του είναι εικοσιτετράωρη και η πραγματική εργασία του, απαιτεί πλήρη ψυχολογική σωματική και πνευματική εγρήγορση.
Άλλα το ερώτημα παραμένει!
Νομίζω ότι ο αστυνομικός θα πρέπει να παίρνει σχεδόν τα διπλά από το μισθό που παίρνει σήμερα!Όχι γιατί τόσο κοστολογώ την ζωή του αστυνομικού,(αυτή είναι ανεκτίμητη) αλλά για να έχουμε μια ευρωπαϊκή αστυνομία που να μπορεί να αντεπεξέλθει στα σύγχρονα ευρωπαϊκά προβλήματα.


*Αρχ/κας Τσάφος Στέφανος
        Μέλος Α.Π.Α.ΣΑ.


0 σχόλια:

Αρχείο