Η Γάζα,το μεταναστευτικό και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Του ΜΑΡΓΕΤΑΚΗ Μανώλη*,
Μια ανθρωπιστική τραγωδία παρακολουθούμε να εξελίσσεται αυτή την περίοδο στη Γάζα με κύριο θύμα τον λαό της Παλαιστίνης και κυρίως τα γυναικόπαιδα.
Ο στρατός του Ισραήλ, παρά την αντίθεση της παγκόσμιας κοινής γνώμης,προβαίνει σε μία παράλογη πολεμική πρακτική που από τις συνέπειες της,δε μπορεί παρά να χαρακτηριστεί εθνοκάθαρση.Αποτέλεσμα αυτών των θλιβερών γεγονότων είναι η μετακίνηση των χιλιάδων προσφύγων,σε ένα ταξίδι ζωής ή θανάτου μέχρι τη χώρα μας με τελικό προορισμό την Ευρώπη.
Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν οι χιλιάδες Σύριοι που εξαιτίας ενός τρομακτικού εμφυλίου πολέμου με 180.000 νεκρούς, προσπαθούν,με αυξανόμενο ρυθμό, να περάσουν στη χώρα μας με δυστυχώς πολλές φορές τραγικά θύματα τους ίδιους, στα νερά του Αιγαίου.Πρέπει να υπολογίζουμε και τους Ιρακινούς πρόσφυγες που εγκαταλείπουν το Ιράκ εξαιτίας της προέλασης του ISS,των φανατικών τζιχαντιστών.
Δυστυχώς στη χώρα μας κανείς απο αυτούς που κυβέρνησαν δεν ασχολήθηκε με τη μεταναστευτική πολιτική σοβαρά.Η σημερινή κυβέρνηση θεωρεί ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα της χώρας λύνεται με τα κλειστού τύπου κέντρα κράτησης(ανοίγει νέο στο Σκαραμαγκά),τις μεγάλες εξορμήσεις τύπου Ξένιος Δίας και γενικά όλο και μεγαλύτερο ποσοστό του προσωπικού από την αστυνομία,το λιμενικό και όπως πληροφορούμαστε το πολεμικό ναυτικό, θα απασχολείται με τους πρόσφυγες ,άνευ σχεδιασμού και προγραμματισμού.
Η Ευρωπαϊκή ένωση αλλά και οι χώρες με γεωστρατηγικά συμφέροντα στη περιοχή αδιαφορούν,αν και η αιτία για αυτά τα αποτελέσματα είναι σε μεγάλο βαθμό τα οικονομικά τους συμφέροντα.
Τα στοιχεία δείχνουν τεράστια αύξηση εισροών με αυξανόμενο ρυθμό.Π.χ τον Ιούλιο φέτος σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2013 είχαμε αύξηση 170% στις συλλήψεις.(εφ.Καθημερινή)
Αυτό δεν πρέπει οδηγεί σε ρατσιστικές αποκλίσεις,αφού η αλληλεγγύη στους αδύναμους και ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας πρέπει να είναι εκ των ων ουκ άνευ,σε ένα κράτος δικαίου.
Μάλιστα,στην εποχή της οικονομικής παρακμής της χώρας ο"λαθρομετανάστης" βολεύει κάποιους που θα του ρίξουν τις ευθύνες, για όλα τα δεινά που μας βρήκαν και θα κρύψουν την πραγματική αιτία της κρίσης πίσω απο αυτούς τους ανθρώπους.
Η Κυβέρνηση όσο κλείνει τα μάτια σε σφαγές όπως στη Γάζα και όσο η φτώχεια διευρύνεται σε χώρες του τρίτου κόσμου,η Ελλάδα, ως πύλη εισόδου στη Ευρώπη,θα επηρεάζεται δυσανάλογα από τα κύματα προσφύγων,σε σχέση με την βόρεια Ευρώπη,οι κυβερνήσεις των οποίων μάλλον βολεύονται με μια Ελλάδα φρούριο.
Όλοι μας μπορούμε να αντιληφθούμε ότι οι εγχώριες και Ευρωπαϊκές πολιτικές ελίτ που κυβερνούν αυτή την ώρα, προτιμούν να ασχοληθούν με τις τσέπες και τα κέρδη μερικών δεκάδων ολιγαρχών παρά με τις ζωές χιλιάδων ή και εκατομμύρια ανθρώπων.
Επομένως,είναι πρός το συμφέρον και του εργαζόμενου αστυνομικού να πιέσουμε για i)τη κατάργηση των κέντρων κράτησης και την αντικατάστασή τους από ανοικτά κέντρα υποδοχής με υπηρεσίες καταγραφής, διαμονής και παροχής υπηρεσιών υγείας, ii) την ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου με πόρους και προσωπικό και iii) μια διαδικασία νομικής τακτοποίησης των μεταναστών που έχουν σταθερούς δεσμούς με την Ελλάδα. Παράλληλα απαιτείται η ριζική τροποποίηση του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ και του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, προς την κατεύθυνση της αναλογικής κατανομής των μεταναστών που εισέρχονται στα εδάφη των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


ΜΑΡΓΕΤΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Eκλεγμένος Aντιπρόσωπος της ΕΑΣΥΑ στην ΠΟΑΣΥ.
Mέλος Α.Π.ΑΣ.Α.


0 σχόλια:

Αρχείο