Πώς κλίνεται η λέξη….. ΄΄ μάχιμος΄΄;

      Του ΑΓΓΕΛΗ Κων/νου*,
       Η πρόσφατη δημοσίευση Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο η κυβέρνηση επιθυμεί να τροποποιήσει τις διατάξεις του Π.Δ. 211/2005 (αφορά τις μεταθέσεις αποσπάσεις και μετακινήσεις συνοριακών φυλάκων και ειδικών φρουρών βλέπε: http://www.sefeaa.gr/anakoinwsh-s.e.f.e.a.a.-gia-th-tropopoihsh-toy-p.d.-metathesewn-metakinhsewn-211/2005.html) προκάλεσε σε αρκετούς συνάδελφους απορίες ως προς τη λογική της πριμοδότησης που προωθείται. 
       Φαίνεται ότι από ΄δω και στο εξής, οι συνοριακοί φύλακες και ειδικοί φρουροί θα μοριοδοτούνται ανάλογα με το που εκτελούν υπηρεσία. Το ζήτημα, όμως, δεν είναι μόνο αν ωφελούνται οι ειδικοί φρουροί και οι συνοριακοί φύλακες εις βάρος των αποφοίτων των Σχολών Αστυφυλάκων ούτε αν αδικούνται οι αναφερόμενοι στο Σχέδιο Π.Δ. συνάδελφοι όταν θα προαχθούν σε αστυφύλακες. Σίγουρα, ο κώδικας μεταθέσεων αλλάζει προς όφελος αυτών που θέλουν ολοένα και περισσότερους αστυνομικούς συγκεντρωμένους στην Αττική. 
       Όμως, από το περιεχόμενο του Σχεδίου Π.Δ. ανακύπτει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο μπορεί να σημάνει εξελίξεις που θα διχάσουν τους συναδέλφους στο σύνολό τους. 
      Η μοριοδότηση ανάλογα την υπηρεσία που υπηρετείς σημαίνει αυτομάτως ότι κάποιες υπηρεσίες θα χαρακτηρίζονται περισσότερο ή λιγότερο μάχιμες και θα πριμοδοτούνται. Η ιεράρχηση των υπηρεσιών σε μάχιμες και μη μάχιμες ή λιγότερο μάχιμες θα επιφέρει την άτυπη ιεράρχηση και των αστυνομικών σε μάχιμους και μη μάχιμους ή λιγότερο μάχιμους. Αυτή η κατάσταση, κάποια στιγμή, θα διχάσει το Αστυνομικό Σώμα. Οι χαρακτηρισμοί κάποιων προς συναδέλφους τους θα ξεπεράσουν τα όρια του αστεϊσμού και θα δημιουργηθεί μία άτυπη αστυνομία δύο ταχυτήτων. Η αστυνομία των εκλεκτών και της παρίας. 
     Ένας αστυνομικός της Άμεσης Δράσης θα λαμβάνει περισσότερα μόρια από έναν της Τροχαίας Αττικής γιατί θεωρείται ότι κινδυνεύει περισσότερο. Το ζήτημα είναι ότι όλοι όσοι επιθυμούν κάποια στιγμή να μετατεθούν στην επαρχία και υπηρετούν στην Τροχαία θα προτιμήσουν να μετατεθούν στην Άμεση Δράση για να συγκεντρώσουν σε μικρότερο χρόνο τα μόρια που απαιτούνται για την μετακίνησή τους στον τόπο καταγωγής ή συμφέροντος τους. Όπως αντιστοίχως, αστυνομικοί που υπηρετούν σε υπηρεσίες γραφείου του Αρχηγείου θα επιθυμούν την ίδια μετακίνηση στην Άμεση Δράση. 
      Με αυτό τον τρόπο θα συγκεντρωθεί ένας μεγάλος όγκος αστυνομικών που θα επιθυμεί να μετακινηθεί προς τις ΄΄μάχιμες υπηρεσίες΄΄, οι οποίες, όμως, δεν θα μπορούν σε καμία περίπτωση να δεχτούν έναν τόσο μεγάλο αριθμό αστυνομικών. Κάποιοι λοιπόν θα αδικηθούν και κάποιοι θα ωφεληθούν, χωρίς να φέρουν ευθύνη, εις βάρος των άλλων.
      Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι ότι για ακόμα μία φορά ενισχύεται το ρουσφέτι και η αναξιοκρατία. Οι συνάδελφοι που θα θέλουν να μετακινούνται στις πριμοδοτούμενες ΄΄μάχιμες υπηρεσίες΄΄ θα είναι έρμαια υποσχέσεων ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών και πολιτικών προσώπων που θα τους τάζουν μεταθέσεις. 
      Επίσης, τα κριτήρια με τα οποία δίδονται τα μόρια κρίνονται ελλιπή, όπως φαίνεται από το Σχέδιο Π. Δ. και δεν λαμβάνονται υπόψη άλλες παράμετροι. 
      Για παράδειγμα, η ΟΠΚΕ είναι μία υπηρεσία με αρκετά μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας. Όμως, δεν μπορεί κανείς να θεωρεί ότι η ΟΠΚΕ που εκτελεί υπηρεσία στην Ομόνοια δέχεται την ίδια πίεση με την ΟΠΚΕ που εκτελεί υπηρεσία, κυρίως, σε περιοχές της Βορειοανατολικής ή Νοτιοανατολικής Αττικής. Επίσης, οι εκτελούντες γραμματειακής φύσης υπηρεσία και ανήκοντες στην οργανική δύναμη της ΟΠΚΕ θα αντιμετωπίζονται ισότιμα κατά την μοριοδότηση με αυτούς που βρίσκονται στις περιπολίες. 
       Σύμφωνα με τη λογική του Σχεδίου Π.Δ. θα πρέπει να επέλθει ιεράρχηση ακόμα και εντός των ίδιων  των υπηρεσιών. Π.χ. Άμεση Δράση ή ΟΠΚΕ δύο ή τριών ταχυτήτων ανάλογα με τον περισσότερο ή λιγότερο επιβαρυμένο τομέα δράσης ή τα καθήκοντα. 
      Μία τηλεφωνήτρια στο Κέντρο της Άμεσης Δράσης θα πριμοδοτείται το ίδιο με τον εκφωνητή και το πλήρωμα περιπολικού ή λιγότερο; Ένας σκοπός που διατίθεται από την Άμεση Δράση για την φύλαξη ενός στόχου θα πριμοδοτείται περισσότερο από ένα συνάδελφο που εκτελεί χρέη σκοπού επίσης σε έναν ευπαθή στόχο και ανήκει οργανικά σε Αστυνομικό Τμήμα;  Ο σκοπός που φυλάσσει το κτίριο του Αρχηγείου και ανήκει οργανικά στη δύναμη του θα λαμβάνει λιγότερα μόρια από τον σκοπό που φυλάει την Διεύθυνση Αστυνομίας Νοτιανατολικής Αττικής; 
      Από την άλλη, η επικινδυνότητα μίας υπηρεσίας είναι, έως ένα βαθμό, κάτι σχετικό και αυτό αποδεικνύεται από την καθημερινότητά μας. 
      Μία τροχονόμος που παρασύρεται από διερχόμενο όχημα και θανατώνεται δεν υπηρετεί σε μάχιμη υπηρεσία; Ένας σκοπός κρατητηρίων που προσβάλλεται από λοιμώδη μονοπυρήνωση, ηπατίτιδα ή φυματίωση δεν υπηρετεί σε μάχιμη υπηρεσία; Ένας αστυνομικός που υπηρετεί στην Αντιτρομοκρατική και γαζώνεται με 24 σφαίρες υπηρετεί σε λιγότερο μάχιμη υπηρεσία από έναν αμεσοδρασίτη; Ένας αστυνομικός που δέχεται επίθεση κατά της περιουσίας του μόνο και μόνο επειδή υπηρετεί στην αστυνομία και έχει στοχοποιηθεί είναι λιγότερο μάχιμος από κάποιον άλλον, ακόμα και αν αυτός που δέχτηκε το χτύπημα εργάζεται σε υπηρεσία γραφείου;  
     Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι αυτές οι κινήσεις της πολιτικής ηγεσίας βασίζονται στη λογική του διχασμού των συναδέλφων, μιας πάγιας πρακτικής του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης που βολεύεται με τακτικές τύπου ΄΄διαίρειν καὶ βασίλευε΄΄. Γι’ αυτό, λοιπόν, όλοι μας, ανεξαρτήτως προσωπικών συμφερόντων και υπηρεσιών που ανήκουμε, πρέπει να κοιτάξουμε το καλό του συνόλου του Αστυνομικού Σώματος, γιατί, σίγουρα, με αυτή την διχαστική και ψηφοθηρική, θα μπορούσαμε να πούμε, ιεράρχηση των υπηρεσιών, η εύρυθμη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας θα κλονιστεί ανεπανόρθωτα.

*ΑΓΓΕΛΗΣ Κών/νος
  Αντιπρόσωπος Ε.ΑΣ.Υ.Α. στην Π.Ο.ΑΣ.Υ. 
  Μέλος Α.Π.ΑΣ.Α.


0 σχόλια:

Αρχείο