Ούτε ηθικό, ούτε νόμιμο....


Εδώ και περίπου 3 χρόνια, βλέπουμε να εξελίσσεται σε ένα μικρό ακριτικό χωριό της Ελλάδας ένα θέατρο του παραλόγου. Ένα θέατρο που διαδραματίζεται στις πλάτες άλλων Συναδέλφων της πρωτεύουσας αλλά και σε βάρος της ασφάλειας των πολιτών.
ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΟΥ .........................'' ΠΑΡΑΝΕΣΤΙ''
Την ώρα που για τη στελέχωση του κέντρου κράτησης μεταναστών της Αμυγδαλέζας αποσπώνται Αστυνομικοί απο τα ήδη αποδυναμωμένα Τ.Α. και Α.Τ. της Αθήνας ''αδειάζοντας τα κυριολεκτικά'' (αφου η οργανική τους δύναμη είναι περιορισμένη), με αποτέλεσμα να αδυνατούν να βγάλουν περιπολίες και να εξυπηρετήσουν τους πολίτες, την ίδια ώρα που σε αυτό το μικρό ακριτικό χωριό το κέντρο προσωρινής κράτησης έχει δύναμη 140 απεσπασμένων Αστυνομικών!!! συν την υπάρχουσα μόνιμη δύναμη του Τ.Σ.Φ. Παρανεστίου Δράμας, στο οποίο και ανήκει η Υπηρεσία, με τον μεγαλύτερο αριθμό απεσπασμένων να προέρχεται απο...... Υπηρεσίες της Αθήνας!!!!
Συγκρίνοντας τα μεγέθη κατανοεί κανείς τη μεγάλη απάτη που εξελίσσεται σε βάρος Συναδέλφων αλλά και της ασφάλειας των πολιτών. Στην Aμυγδαλέζα η δύναμη των Αστυνομικών που διατίθενται για τη φύλαξη των μεταναστών στα καταστήματα κράτησης είναι συγκριτικά πολύ μικρή απο τον αριθμό των φυλασσόμενων μεταναστών, ενώ στο Παρανέστι Δράμας η δύναμη των Αστυνομικών ανέρχεται στους 140 απεσπασμένους Αστυνομικούς συν το μόνιμο προσωπικό του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης(Τ.Σ.Φ.) Παρανεστίου για τη φύλαξη 35-60 μεταναστών!!!!!, σύμφωνα με στοιχεία του τελευταίου τριμήνου.
Το οξύμωρο όμως της υπόθεσης είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των 140 αποσπασμένων Αστυνομικών έχει οργανική έδρα την Αθήνα και υπηρετούν εκεί με απόσπαση, την ίδια ώρα που στην Αθήνα, ο κ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναζητεί τρόπους (αναδιάρθρωση Υπηρεσιών, ''εξοικονόμηση'' Αστυνομικών δυνάμεων κλπ.), για να καλύψει τις ανάγκες των υποστελεχωμένων τμημάτων έτσι ώστε οι πολίτες να έχουν καλύτερη ασφάλεια και εξυπηρέτηση.
Έρχεται να προστεθεί όμως και το κερασάκι στην τούρτα...αφού ο κώδικας μεταθέσεων για τους προνομιούχους αυτούς αποσπασμένους Αστυνομικούς ΔΕΝ ισχύει. Όχι παράτυπα αλλά νόμιμα, καθώς η πολιτεία έχει φροντίσει να παίρνουν κανονικά τα μόρια τους εν' αντιθέση με τους λοιπούς Αστυνομικούς που όταν αποσπώνται στον τόπο συμφερόντων τους για να υπηρετήσουν, δεν παίρνουν τα μόρια που δικαιούνται για όσο καιρό υπηρετούν εκεί.
Ως Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αστυνομικών Αθήνας (Α.Π.ΑΣ.Α.) και ώς Αστυνομικοί καλούμε την πολιτική και φυσική ηγεσία, αλλά και τις συνδικαλιστικές ενώσεις να πάρουν θέση και να δώσουν ένα τέλος στην αδικία απέναντι στους Συναδέλφους μας. 
 
Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αστυνομικών Αθήνας(Α.Π.ΑΣ.Α.)


 

2 σχόλια:

 1. Αγαπητοι κύριοι συνάδελφοι,

  Μετά λύπης μου πληροφορηθηκα για την δημοσίευση της καταγγελίας σας, και τονίζω τη λύπη μου όσο και το σας, γιατί από τη στιγμή που αναπαραγετε μια μισή και διαστρευλωμενη αλήθεια, αναπαραγετε ουσιαστικά ένα γενικευμένο  ψέμα. 

  Και ας τα πάρουμε από το τέλος, προς απάντηση σας..

  Ψέμα διότι, αν και όσοι έχουν τόπο συμφερόντων τη Δράμα, εντούτοις δεν υπηρετούν στην πόλη της Δράμας αλλά στο Παρανέστι το οποίο απέχει 1 ώρα απόσταση από την Δράμα, ίση απόσταση η οποία αρκεί ώστε να αλλάξει κανείς νομό και είναι ακριτική τοποθεσία (προτείνω να την επισκεφτείτε αν θέλετε κ να το διαπιστώσετε οι ίδιοι). Ακόμα όμως υπάρχουν συνάδελφοι οι οποίοι δεν έχουν τόπο συμφερόντων τη Δράμα, ασχέτως αν κατάγονται από τη Δράμα η όχι, οπότε δεν τίθεται καν θέμα μοριοδοτησης στον τόπο συμφερόντων σε αυτήν την περίπτωση. 

  Ψέμα διότι, την στιγμή που όλη η επαρχία, συμπεριλαμβανομενης και της συμπρωτευουσας, αναστενάζει απο την έλλειψη προσωπικού, εξαιτίας και της μείωσης των οργανικών θέσεων που δεν έλυσε αλλά έκρυψε το πρόβλημα, η Αθήνα είναι η μόνη πηγή προσωπικού που δύναται να συνδράμει στην ενίσχυση της περιφέρειας. Και ξέρω ότι γνωρίζετε πολύ καλά πως το πρόβλημα της Αθήνας στα α.τ. και τ.α. του κέντρου ιδίως, διαιωνιζεται εξαιτίας της κακό διαχείρισης, κακό διοίκησης και μεταθεσης προσωπικού στις υπηρεσίες της ΓΑΔΑ και του Αρχηγειου και όχι εξαιτίας μιας μονάδας ενός ακριτικου χωριού. 

  Ψέμα διότι,  το κέντρο κράτησης Παρανεστίου, είναι το πιο καινούργιο κ σύγχρονο κέντρο κράτησης με διαθεσιμοτητα άνω των 1000 κλινών, στο οποίο δαπανηθηκαν περί τα 5.5 εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά κ κρατικά κονδύλια μόνο για τη δημιουργία της νέας πτέρυγας.

  Ψέμα διότι,  σε ένα κέντρο τέτοιου βεληνεκούς λοιπόν,  το οποίο μέσα στο 2015 φιλοξενούσε περί τα 800 άτομα, αλλοδαπούς μετανάστες προς επαναπροώθηση στις χώρες καταγωγής, είναι απόλυτα λογικός και αναγκαίος ο αριθμός των 140 αστυνομικών οι οποίοι εργάζονται σε 5 βάρδιες (συν τις αναγκαίες άδειες), ώστε να διαφυλαξουν την εύρυθμη λειτουργία ενός κέντρου συνολικής περιμετρου περίπου 2 χιλιομέτρων. Με λίγα λόγια, συμπεριλαμβανομενων και των γραφείων, των μεταγωγων προς εξέταση αίτησης ασύλου,  καθημερινων μεταγωγων υγειονομικων εξετάσεων και περίθαλψης των αλλοδαπών, διανομής συσσιτίου, περιμετρικων σκοπιων, πτερυγων κ.α., μπορεί κανείς να αναλογιστεί, ακόμα κ αν δε γνωρίζει,  πόσα άτομα είναι περίπου αναγκαία για κάθε βάρδια. 

  Ερώτημα βέβαια δεν αποτελεί τι κάνουν οι αστυνομικοί στο κέντρο κράτησης Παρανεστίου,  που με μια επίσκεψη σας, μπορείτε να διαπιστώσετε και να κατανοήσετε έτσι και εσείς,  αλλά που πήγαν οι περίπου 800 κρατούμενοι προς απέλαση αλλοδαποί και γιατί ξαφνικά μέσα σε λίγους μήνες, ο αριθμός των έπεσε στον ελάχιστο τριψήφιο αριθμό και οριακά και προσωρινά σε διψήφιο, την ίδια ώρα που η χώρα μας κατακλύζεται από πρόσφυγες μεν (οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν με το κέντρο κρατησης), αλλά και από παράνομους αλλοδαπούς μετανάστες, οι οποίοι αποδεδειγμενα δεν δικαιούνται ασύλου και πρέπει να επαναπροωθηθουν στις χώρες καταγωγής. (Συνέχεια στο επόμενο λόγω ορίου χαρακτηρων)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Την απάντηση αυτή, οι αστυνομικοί που εργάζονται στα κέντρα κράτησης, όχι μόνο του Παρανεστίου, αλλά και της Ξάνθης και άλλων, που έχουν την ίδια τύχη και λειτουργία,  τη γνωρίζουν και οφείλεται εν μέρη και στην οικονομική δυστοκια της χώρας εν όψη των τελευταίων γεγονότων. Ο νόμος όμως είναι νόμος και πρέπει να τηρείται, όπως πολύ καλά γνωρίζετε και έτσι οι παράνομα διαμενοντες αλλοδαποί (οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία διαμένουν στο κέντρο της αθηνας) πρέπει να κρατούνται σύμφωνα με το νόμο και μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία απέλασης τους να οδηγούνται στα υπεύθυνα προς αυτό κέντρα κράτησης. 

  Τέλος σας αναφέρω και προς απάντηση σας, την δήλωση του υφυπουργού μεταναστευτικής πολιτικής, πως η κυβέρνηση γνωρίζει την ύπαρξη σημαντικού αριθμού παράνομων μεταναστών ανάμεσα στους πρόσφυγες και την βούληση προς επίλυση αυτού του προβλήματος σύμφωνα με το νόμο. Έτσι σας αναφέρω πως σταδιακά, εφόσον τελείωσαν οι περιπέτειες των εκλογών με την αβεβαιότητα και το παγωμα που αυτές επιφέρουν στο σύνολο του κρατικού μηχανισμού, το κέντρο κράτησης δέχεται συνεχώς νέους κρατούμενους, με τον αριθμό να αυξάνεται ανα τις εβδομάδες και να αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, φτανοντας σε επιπεδα που αγγιζουν το πραγματικο προβλημα της παρανομης διαμονης και μεταναστευσης στη χωρα μας, εφόσον το κύμα ροών μετανάστευσης δε πρόκειται να σταματήσει στο άμεσο μέλλον. 

  Για το λόγο αυτό τόσο, η διαδικασία των ελεγχων και προσαγωγων στην Αθήνα που πρέπει να διενεργείται, όσο και η διαδικασία κράτησης και επαναπροώθησης στα ακριτικά κέντρα κράτησης, με συνθηκες και όρους ποιοτικους,  επαγγελματικους και ανθρώπινους, είναι εξίσου σημαντικά και τα δύο και απαιτείται άψυχο αλλά κυρίως έμψυχο δυναμικό για την υλοποίηση τους. Παρακαλώ τέλος κύριοι συνάδελφοι, σε ώρες δύσκολες όπου είναι αναγκαία η συσπείρωση και η πανστρατιά όλων των δυνάμεων για το καλό αυτού του τόπου και την επίλυση σημαντικών προβλημάτων, όπως το μεταναστευτικό, να προσπαθούμε όλοι να μένουμε ενωμένοι και να μη ψάχνουμε αφορμές και δικαιολογίες για να σπερνουμε τη διχόνοια μεταξύ μας, για λόγους που ορισμένες φορές δεν είναι αμιγώς επαγγελματικοι. Όλοι μαζι, ενωμένοι,  μπορούμε διαφυλαξουμε αυτή τη χώρα που τόσο αγαπάμε και να την κάνουμε καλύτερη. 

  Παρακαλώ όπως επιτρέψετε τη δημοσίευση αυτού του σχολίου προς κάθε ενδιαφερομενο αναγνώστη.  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.  

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχείο